Dialogisch Valideren in de Klas – WERKBOEK

Dit is een werkboek over dialogisch valideren. “Wat betekent dat?” vraag je je misschien af. In de ondertitel staat reflecteren. Reflecteren is terugblikken op je ervaringen en gedrag. Reflecteren kan een manier van leren zijn. Je onderzoekt de wijze waarop je handelt en denkt en voelt en de betekenis daarvan. Met valideren bedoelen we dat we bevestigen wie je bent, wat je kunt, wat je voelt en wat je leuk vindt. Het is een manier om te laten zien wat je in huis hebt. We vinden namelijk dat er in een persoon veel meer aanwezig is dat niet zichtbaar wordt door de toetsen die je op school moet maken.

Wanneer dat valideren in dialoog gebeurt, dus als een ander je helpt te verwoorden wat er nu precies in je om gaat bijvoorbeeld, dan komt er vaak meer op tafel en dan geeft dat ook vaak een sterker gevoel bij jezelf van al die eigenschappen die jij hebt. Je kunt dat doen door middel van reflectie-oefeningen, die opgenomen zijn in dit werkboek. Door te reflecteren kijk je met nieuwsgierigheid naar jezelf, bijvoorbeeld naar iets dat je meegemaakt hebt of iets dat je voelt. Je onderzoekt wat daarin belangrijk voor je is bijvoorbeeld. 

Goed kunnen reflecteren is een handige vaardigheid en een goed zelfbeeld hebben een fijne eigenschap, ook in de rest van je leven. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het maken van keuzes in je leven, bij zoveel mogelijk het leven dat bij jou past. Er is in deze tijd veel te kiezen en er is vaak weinig sturing en dus veel vrijheid daarin. Dat is fijn, maar maakt het niet makkelijk om te kiezen. Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld je studiekeuze die je aan het einde van de middelbare school moet maken.

We hebben in dit boek oefeningen opgenomen die we opgedeeld hebben in vier categorieën: oefeningen over jezelf, oefeningen over jou op school, oefeningen over jou in de wereld en oefeningen over jou en je keuzes.

De oefeningen over jezelf geven je een beter beeld van jouw kwaliteiten en talenten, jouw unieke eigenschappen, de waarden die je belangrijk vindt en waar je van droomt.

Dialogisch_Valideren_Werkboek